Phelsuma laticauda     De goudstof daggekko  Boettger, 1880

Ondersoorten:

Engelse naam:

Phelsuma laticauda laticauda

Gold Dust Day Gecko

Phelsuma laticauda angularis

Angulated Gold Dust Day Gecko

Inleiding

Phelsuma Laticauda is een 12 cm daggekko uit grote delen van Madagascar en de Comoren en houdt van warme, droge dagen en vochtige nachten.

 

Verspreiding

De Phelsuma L. komt voor dus op Madagaskar en de de Comoren.en zijn uitgezet op de Seychellen en op enkele eilanden van Hawaï.

Beschrijving

Dit is een zeer goed houdbare, ongeveer 13 cm grote daggekko. De basiskleur is groen tot geel. Rond de ogen loopt een blauwe rand. Vanuit de staartbasis richting de rug lopen drie bruinrode traanvormige vlekken( bij de P Laticauda angularis zijn deze versmolten met elkaar). De staart is enigszins afgeplat. In de nek hebben ze honderden gele (goud) stippeltjes, deze verklaren gelijk de naam.

Huisvesting

Deze soort vraagt een ongeveer 50 cm hoog bij 40 cm breed en lang niet te nat terrarium, hoewel ze zich in een grotere altijd prettiger voelen. Dit kan ingericht worden met allerlei tropische (kamer)planten. Palmpjes zijn zeer geschikt. Ook zijn horizontale- als verticale bamboestokken zeer gewild. Zowel om op te zitten als er hun eieren in te leggen. De stokken moeten dan open van boven zijn en een doorsnede van ongeveer 3 cm hebben. Ze voelen zich prettig bij een temperatuur tussen de 28 en 32 graden Celsius. Geef gedurende twee maanden een "wintertijd" tussen de 21 en 25 graden Celsius.

Gedrag

 Het beste kunnen ze paarsgewijs gehouden worden. Een goed paartje nooit van elkaar scheiden. Het herintroduceren geeft onvermijdelijk rottigheid en een hoop ruzie en gewonden. Ze zijn nl erg territoriaal en vallen zelfs andere hagedissen van een heel ander soort aan.
 

Voeding

Het beste voert men ze Ongeveer 3x per week enkele in kalkpreparaat geschudde krekels. En 1x per week een papje en vitaminen. Een maal per dag sproeien met de plantenspuit voorziet ze van drinkwater en een goede luchtvochtigheid. De kalk is vooral van belang bij eierdragende vrouwtjes en opgroeiende jongen.

 

Kweek

Als de eieren bij 28 °C bij een hoge luchtvochtigheid worden uitgebroed, kunnen de jongen tussen de 40 en 45 dagen worden verwacht.

 

Samenvattingimage001-3.jpg

 

Voeding:- Overrijpe banaan (geprakt)
             - Phelsuma papje
             - Kleine krekels (in calcium/kalk)
             - Fruitvliegjes
             - Vitamamines

Rel. luchtvochtigheid: overdag ca. 70 tot 85%, s'nachts ca 40 tot 60%

Incubatietijd: ca 40-55 dagen bij 26°C

Temperatuur overdag: ca. 26 – 32 °C

Temperatuur ’s nachts: ca. 21 - 25 °C

Terug naar Diverse soortenVerschillende soorten