Paludarium

Een paludarium is een kunstmatige leefomgeving die zowel een land- als een watergedeelte heeft. (een kruising tussen een aquarium en een terrarium.) Het dient meestal ter bestudering van organismen. Een dergelijke leefomgeving bestaande uit enkel een watergedeelte noemt men een aquarium, en een met alleen land wordt ook wel terrarium genoemd. Naast deze drie vormen worden leefomgevingen ook wel benoemd naar de te onderzoeken 'soort' organisme, een behuizing voor planten wordt herbarium genoemd, een behuizing voor mieren noemt men een formicarium.

Dit zou eigenlijk een site op zich zelf kunnen zijn, dus wil ik het kort houden en niet te veel in details treden. Ik ben als kleine jongen begonnen met het houden van vissen, maar toen ik ouder werd wilde ik toch wat meer met planten en andere dieren. Toen ontstond het idee van een oeveraquarium, met wat schuttersvissen, slijkspringers en watersalamanders. Al gauw werden de vissen en salamanders op gegeten door de slijkspringers en moest ze dus overbrengen in een aparte bak. Zo zie je maar dat je je eerst moet verdiepen in wat je erin wilt hebben en wat er bij elkaar kan, wat de temperatuur in je bak moet wezen en de luchtvochtigheid, wat ze eten en soms ook wat voor water ze nodig hebben ( zuur, brak of zoutwater).

Wat is een paludarium.

De volgende hoofdstukken komen aan beurt;

Algemeen Welke dieren-soorten welke planten biologische evenwicht mijn dieren

 

1 algemeen.

Een paludarium is ook een ander woord voor moeras-aquarium.

Een paludarium is een kruising tussen een aquarium en een terrarium.

Een terrarium is met 100% land (een droog landschap)

En een aquarium is met 100% water (een onderwater landschap)

En een paludarium is met of meer water en minder land ( terra-aquarium )of minder water en meer land (aqua-terrarium ), hoe je je bak maar wilt in richten. Een paludarium met een oeverlandschap laat zien wat voor dieren er leven bij de oever gang van water naar land.

Er bestaan zowel open als gesloten paludaria’s.

Een open paludarium bestaat meestal uit een aquarium met vissen en een plantenopbouw boven op het aquarium.

Een gesloten paludarium is meestal voor de wat actievere dieren zoals insecten, amfibieën, hagedissen en slangen.

2 welke dieren–soorten 

Voordat je met je paludarium begint laat je eerst goed voorlichten over het wel en wee van de diverse dieren en planten. Ik ben begonnen om eerst een checklist te maken;

  •      met als eerste wat voor dieren wil ik erin ( dag of nacht ),
  •      kunnen deze dieren bijelkaar of hoeveel dieren kunnen er bijelkaar,
  •      wat zijn de eisen wat betreft de water / luchttemperatuur, luchtvochtigheid en licht,
  •      wat voor eten hebben ze nodig, vitamines e.d.,

Deze informatie is op te zoeken in Boeken.

Voor de dieren is in de winkels een grote hoeveelheid van verschillend levend voer te krijgen.

Voor elk dier weer wat anders, zoals voor amfibieën en hagedissen zijn er krekels, voor slangen zijn er muizen van verschillende leeftijd en ratten ( dood of levend ). Vliegen, spinnetjes,wormpjes,larven,ook eten veel van deze dieren groentes en fruit. Het is ook mogelijk om een aquarium met vissen te houden in de zelfde bak waar je andere dieren houd. Je moet dan wel goed letten op welke vissen je bij welke dieren je ze houd anders worden ze opgegeten.

Je kan er ook dieren in doen maar je kunt ze niet zomaar bij elkaar doen.

Bijv.    Insecten             vissen                               

      Amfibieën              slangen                         

      Hagedissen            waterschildpadden                                         

 

Want bijv.  insecten bij amfibieën (nee).

Insecten bij hagedissen (nee).

Kleine vissen bij roof vissen , kleine visjes worden opgegeten.

Kleine dieren bij groten dieren dat kan niet.

 Ook onder de verschillende groepen dieren ( bijv. de Kikkers ) moet je uitkijken welke ondersoorten je bij elkaar zet.  Zoals een Litoria ( Koraalteenboomkikker ) kun je niet zomaar bij een willekeurige boomkikker zetten, omdat deze soort uitermate vraatzuchtig is. Zo ook met de tijgersalamander, deze vreten alles wat hun voor de mond komt.

Daggekko’s of Phelsuma’s zijn kleurrijke en dagactieve hagedisjes. Van nature komen ze voor in Madagascar en nog een aantal kleinere eilanden in de Indische Oceaan. De kleinste soorten, bijvoorbeeld Phelsuma klemmeri, worden niet groter dan 9 cm terwijl een grote soort als Phelsuma madagascariensis wel 25 cm groot kan worden.

3 welke planten.  

Er kunnen zoveel planten in als je maar wilt, mits ze de dieren niet verdringen

De hoeveelheid en welke soorten planten is afhankelijk van hoe je je paludarium heb ingericht.

Kunstplanten hebben geen onderhoud nodig en groeien dus ook niet.

Daarom worden er veel kunstplanten gebruikt.  Tegenwoordig zijn ze in grote verscheidenheid te kopen en bijna niet van echt te onderscheiden.

4 Biologisch evenwicht 

En heel erg belangrijk is voor de groei van de dieren en planten het juiste licht.

Het water in mijn paludarium heeft een temp. van ongeveer 24 graden.

Omdat dit lekker is voor de salamanders.

 In de wintertijd laten we het hele paludarium wat kouder worden.

Sommige kikkers houden een soort winterslaap in de modder.

Sommige dieren jagen in de nacht dus voeren we ze vlak voor de nacht en dan het licht uit.

Juiste hoeveelheid(water,rust).

Ultra violet licht ( blauwe lamp) voor het opnemen van vitamines en  mineralen.

Je kan ook op de krekels poeder doen dan krijgen de dieren die de krekels eten extra vitamines binnen.

Je kan ook de dieren fruit geven bijv. paprika, andijvie, sla.

5 Mijn dieren

Mijn eerste paludarium (1986) was een grote bak van ( l-b-d )110- 110-60, die mijn vader en ik inelkaar gezet hebben. Mijn vader was glasinstrumentmaker, waardoor hij goedkoop aan glas kon komen. Deze bak van 1 cm dik glas heeft één verhuizing maar net overleefd ( de linker kant kwam met een flinke barst ). Hierin hebben gedurende al die jaren 3 salamanders geleefd, af en aan wat vissen zoals vlindervissen en schuttersvissen en en wat bombina's. Dit was meer een probeerseltje van mijn kant. Al vanaf mijn jongere jaren ben ik gefasineerd in vissen en amfibieën.

Nadat wij voor de tweede keer gingen verkassen (1999)heb ik een paludarium laten maken naar eigen ontwerp ( na veel studie vooraf ). Kikkers was mijn grote passie geworden ( de kleuren en verscheidenheid) dus moesten er kikkers in: bombina's voor in het moeras gedeelte, salamanders voor in het water ( ja die uit 1986 ) en een variatie aan boomkikkers voor in het landgedeelte( bovenin de bak ). Nu na 4 jaar het blaffen, keffen en kwaken te hebben gehoord maar niets te zien heb gekregen omdat deze kikkers of in de schemering of 's nachts aktief waren, ben ik gedwongen door een grote verbouwing het paludarium leeg te halen en opnieuw te beginnen. ( op 4 dieren na zijn ze allemaal een natuurlijke dood gestorven ).

Wat nu erin.

Mijn keuze was eerste instantie Kameleons. Studie volgde. Conclusie: te moeilijk voor een werkend echtpaar met 3 kinderen en te duur voor een relatief korte levensduur. Tweede keuze werd voorgesteld door een leraar Biologie van mijn zoon en dochter( tevens logeerplek voor de overgebleven 4 dieren). Daggekko's, overdag aktief en na goede studie kan je meerdere soorten bijelkaar of grotere groepen van één soort in deze grote bak bijelkaar doen. ( hoekbak van b-b-h 85- 85-120 ).

 

De volgende onderwerpen komen aan bod:

                 Huisvesting

                 Verlichting

                 Verschillende soorten

                 Kameleons

                 Wetgeving

                 Boeken

          

hobby-4.gif Hobby's