Huisvesting

Algemene Informatie over Huisvesting
De ideale huisvesting voor daggekko's is een terrarium. Vroeger werden deze nog wel eens gedeeltelijk van hout gemaakt, maar tegenwoordig zijn ze allemaal van glas. Glas kan goed tegen een wat hogere luchtvochtigheid, je kan er je gekko's goed door bekijken en het is goed schoon te houden. De maat van het terrarium hangt af van de soort daggekko die je kiest. Welke soort je ook kiest, alle daggekko's zijn echte klimmers en zullen een wat hoger terrarium op prijs stellen. Voldoende breedte is echter ook belangrijk omdat de daggekko's vooral bovenin het terrarium verblijven en ruimte tekort komen in een terrarium wat erg hoog en smal is.
Verwarming
Het voordeel van het verwarmen van het terrarium met een lamp is dat de temperatuur in het terrarium er zal varieren. Hierdoor kunnen de daggekko's de plekken opzoeken die ze het fijnst vinden. Bovenin het terrarium mag het best 30 C zijn, tot 35 C onder de spot. Onderin echter is 20 C al voldoende en ook 's nachts mag de temperatuur best afkoelen tot 18 C. Is het, ondanks lampen, in je terrarium te koud dan kun je een warmtemat overwegen. Die verwarmen van onderaf en zijn daardoor wat onnatuurlijker voor daggekko's. Ze mogen nooit de belangrijkste hittebron zijn. Warmtestenen kan je beter niet gebruiken. Die zijn meer bedoeld voor woestijndieren om te zonnen. Om te kijken of dat de temperatuur van je terrarium goed is, hang je er een thermometer in waarvan je de waarden regelmatig controleert.
In de tropen schijnt de zon twaalf uur per dag. Dit vaste ritme is bij ons ook prima te realiseren, door middel van een tijdklok. Het is beter om het licht niet zelf aan en uit te doen. Dan raken de daggekko's uit hun ritme als je een keertje uitslaapt of laat thuiskomt.
Luchtvochtigheid
De relatieve luchtvochtigheid is de verhouding tussen de hoeveelheid vocht in de lucht en de maximale hoeveelheid vocht die de lucht kan bevatten. Voor daggekko's is een luchtvochtigheid tussen de 50% en de 70% vaak goed. De ideale waarden voor de verschillende soorten staan weer beschreven bij "verschillende soorten". |
De juiste luchtvochtigheid bereik je door elke dag even te sproeien met water uit de plantenspuit. Als je dit met gekookt of met mineraalwater doet voorkom je kalkaanslag op de ruiten en de planten. Het spreekt voor zich dat de plantenspuit geen plantenvoeding of iets dergelijks mag bevatten. De daggekko's drinken namelijk graag van de druppels. Ook moet onderin het terrarium altijd een bakje water staan. Als ze willen kunnen ze hier ook uit drinken. Ook dit water draagt bij aan een hogere luchtvochtigheid. Ververs al het water regelmatig. De luchtvochtigheid is te meten met een luchtvochtigheidsmeter.
Ventilatie
Hoewel ventilatie warmteverlies betekent, is het toch noodzakelijk. Om de dieren van verse lucht te voorzien kan je het beste twee ventilatieroosters plaatsen. Eentje bovenin het terrarium, en eentje aan de zijkant. Zorg dat je de roosters niet dichtmaakt met decoratie. Ventilatieroosters mogen niet tegenover elkaar liggen, want dan onstaat er tocht.
Bodembedekkers
Voor onderin het terrarium kun je het beste kiezen uit één van de volgende bodembedekkers:
- turf
- aarde
- turf & aarde
- turf & zand
- houtsnippers
Turf is een erg goede bodembedekker. Het schimmelt niet snel omdat het zo zuur is en het is erg goed voor de luchtvochtigheid. Planten groeien echter niet zo goed op turf, dus als je echte planten wil ben je aangewezen op aarde. Aarde heeft alleen de nadelige eigenschap dat het snel schimmelt en rot als het vochtig wordt gehouden. Een mengsel van turf en aarde werkt dan beter. Ook kun je voor turf kiezen, en de planten in potjes met aarde zetten. Turf kan je ook mengen met zand. Hierdoor wordt de turf wat losser van structuur en wat lichter van kleur. Houtsnippers zijn ook prima zolang ze niet te vochtig worden. Voor bepaalde soorten daggekko's die een hoge luchtvochtigheid nodig hebben zijn ze dus ongeschikt.
De achterwand
De achterwand is een blinde wand aan de achterzijde van het terrarium. Het zorgt ervoor dat je alles achter het terrarium aan snoeren en bijvoorbeeld een muur niet meer ziet. Een achterwand is niet noodzakelijk. Daggekko's zitten ook graag op het glas en dit is makkelijker schoon te maken. Een achterwand is vaak wel erg mooi, het maakt het terrarium "af".
Je kan van een flink aantal materialen zelf een achterwand maken. Ik beperk me hier tot de kurken achterwand, de kunstoffen achterwand en de achterwand van bamboe. In de meeste terrariums zit standaard een achterwand van kurk. Toch is het zeker niet ideaal, omdat krekels en andere voedseldieren er holen in graven en zich erin verstoppen. Een harde kunstoffen achterwand heeft dit nadeel niet en is zeker net zo mooi voor het terrarium. Je hebt ook nog tempex achterwanden, maar die zou ik zeker afraden. Achter het geverfde laagje is de wand namelijk wit. Uit de tempex achterwand breken gemakkelijk stukjes. Hierdoor ziet de wand er al snel niet zo mooi meer uit.
De bamboe achterwand is een verhaal apart. Je zal hem zelf moeten maken omdat ze in de winkel niet te koop zijn. Bamboe is makkelijk schoon te maken en ideaal voor daggekko's. Die houden namelijk van gladde oppervlakten en bij gebrek hieraan zitten ze constant op het glas. Je kan er voor kiezen om de bamboe achterwand te maken van grotere bamboe pijpen. Die zaag je in de lengte door midden en dan lijm je ze naast elkaar tegen de achterkant. Je kan ze ook tegen bijvoorbeeld een kunstof plaat lijmen, dan is de achterwand uitneembaar, en nog beter schoon te maken. Als je dat mooier vindt, kun je deze achterwand ook van dunnere bamboestengels maken. Die zaag je op maat en dan vlecht je ze met ijzerdraad naast elkaar vast. Vooral voor kleinere terrariums is deze fijnere achterwand mooier dan de groffere achterwand van bamboepijpen.
De inrichting
We hebbben nu een terrarium met een achterwand en bodembedekking. De temperatuur en de vochtigheid worden op peil gehouden en er is voldoende ventilatie. Tijd om het terrarium af te maken voor de nieuwe bewoners. Als klimtakken kun je kiezen tussen echte takken en bamboe. Je kunt echte takken meenemen uit het bos of uit je tuin, maar hier zit een risico aan. Je kunt samen met het hout parasieten meenemen. Ook moet je deze takken regelmatig vervangen voor nieuwe omdat ze gaan rotten in de vochtige bodembedekking. Beter is dan het gebruik van kien- of liaanhout. Dit past beter bij het terrarium, rot niet en is vrij van parasieten. Je vindt het bij de dierenspeciaalzaak. Een andere optie is om het terrarium in te richten met bamboe. Dit komt natuurlijk exta mooi uit als je ook de bamboe achterwand gebruikt. Zoals ik al zei is bamboe ideaal voor daggekko's. Het is goed schoon te maken en ze zitten er graag op, ik kan het echt aanbevelen. Je kunt verschillende diktes bamboe gebruiken, dan ziet het er vrij natuurlijk uit. Maak sommige bamboe pijpen dicht zodat de daggekko's er niet in kunnen. Laat enkele pijpen open als schuilplaats. Schuilplaatsen in het terrarium zijn erg belangrijk. Wat ook goed werkt is met een gatenboor extra gaten bijboren in de bamboe, zoals hiernaast gedaan is. De daggekko's kunnen dan makkelijk de bamboepijpen in en uit. Daggekko's moeten zich kunnen verstoppen voor soortgenoten en moeten zich rustig terug kunnen trekken. Maak je geen schuilplaatsen dan worden de daggekko's gestresst en daar kunnen ze zelfs dood aan gaan. Plaats altijd een zittak onder de warmtelamp. Hier kunnen de daggekko's zonnen en 's morgens op temperatuur komen. |
Na de klimtakken komen de planten. Een geheel beplant terrarium is erg mooi om te zien, maar ook moeilijk schoon en mooi te houden. Makkelijker is het als je slechts enkele planten plaats in potten. Dit is minder mooi maar de daggekko's maakt het niet uit. Sansevieria's zijn ideale planten voor in een terrarium met daggekko's. Ze zijn sterk en hebben gladde grote bladeren. Daggekko's zitten er graag op en vinden er een mooie schuilplaats. Ook leggen ze de eitjes soms in een Sansevieria kelk. |
Maak jouw eigen website met JouwWeb