Phelsuma Klemmeri geelkop-daggekko

Inleiding
Phelsuma klemmeri behoort bij de recent ontdekte (1990) soorten van de Phelsuma's. De Phelsuma's of daggekko's is een genus van ongeveer 25 soorten. Veel van deze soorten zijn fraai gekleurd. Phelsuma's vind je op Madagaskar en de omringende eilanden. Enkele soorten leven op het vasteland van Oostelijk Afrika (bijv. Phelsuma dubia).
Verspreiding
De Phelsuma Klemmeri komt voor op (noord-west) Madagascar, Ampasindava schiereiland, Antsatsaka. Ze leven in bamboebossen. Deze bossen hebben het gehele jaar door een warm en vochtig klimaat. De onderzoekers die de soort ontdekten, hebben nimmer de exacte vindplaatsen gepubliceerd om te voorkomen dat de populaties door handelaren weggevangen zouden worden. Desalniettemin kwamen begin jaren 90 de eerste wildvang exemplaren naar Europa. De prijzen waren in de eerste jaren zeer hoog.
Beschrijving
Phelsuma klemmeri bereikt een lengte van ongeveer 9 cm. Ze zijn gek op bamboestokken en zijn erg nieuwsgierig en zeker niet al te bang. De Klemmeri wordt niet groter als zo'n 9,5 cm en kunnen zichzelf uiterst plat maken. Ze behoren tot de kleinste soort van de Phelsuma’s en zijn gek op zonnen.De kleur van de diertjes is prachig: een gele kop, blauw lichaam met zwarte banden en een reebruine rug. Een schitterend kunstwerk van Moeder Natuur. Volwassen mannetjes kun je onderscheiden door de femoraalporiën en de geel/oranje kleur rond de cloaca.
Huisvesting
In terraria van 45x45x35 kan het best een trio of een paartje gehouden worden . Het terrarium wordt verlicht door een TL-buis. Verder wordt het terrarium verwarmd met een gloeilampje van 25W. Deze wordt uitgeschakeld als het erg warm is. De dieren houden overigens van veel licht en warmte. Dan zijn ze op hun mooist. De temperatuur is overdag tussen de 27 en 35 graden C. 's Nachts daalt de temperatuur naar waarden tussen de 18 en 22 graden C. De terraria zijn ingericht met veel verticaal en enkele horizontaal geplaatste bamboestokken (Ø ± 6 cm)en met als grondlaag Bark. Via gaatjes kunnen de dieren in de bamboestokken komen. Dit doen ze om te overnachten en om de eitjes af te zetten. Desgewenst kun je wat plantjes in het terrarium plaatsen. Een hoge luchtvochtigheid is gewenst. Ik bereik dit door dagelijks te sproeien. In de wintermaanden hou ik de dieren wat droger door minder vaak te sproeien. Ook in de natuur is er een periode met minder regenval.
Een rel. luchtvochtigheid van ca. 60 tot 85% bij een temperatuur van ca. 22 graden tot ca. 34 graden Celcius onder de lamp.
Gedrag
Klemmeri's zijn niet alleen mooi van kleur, ook hun gedrag in het terrarium maakt het tot een aantrekkelijk terrariumdier. Ze zijn de gehele dag actief met klimmen, rennen en foerageren. Als het terrarium groot genoeg is, kunnen ook meerdere mannetjes bij elkaar worden gehouden. Er zullen af en toe wel schermutselingen zijn, maar ze maken elkaar niet af, zoals veel andere soorten doen. Klemmeri's zijn niet bijzonder agressief. Ook niet naar de nakweek toe. Al blijft het wel oppassen met het brengen van nieuwe individuen in bestaande groepen. Het is dan beter de hele groep in een geheel nieuw onderkomen te plaatsen. Phelsuma klemmeri is een meester in ontsnappen. Ze zien kans om tussen de spleet tussen de vooruitjes te komen, als is die maar 2mm. Het zijn razendsnelle diertjes, het terugvangen valt niet mee. Een goed afsluitbaar terrarium is dan ook een must. Ze zijn zeer vedraagzaam tegenover andere soorten en leven soms samen in één gebied met de Phelsuma seipi en de Phelsuma madagascariensis grandis.
Voeding
Al het eten wat aangeboden wordt wat ongeveer groter is al 1 cm weigeren ze zo goed als altijd. Daarom het liefst voeren met kleine insecten, voornamelijk fruitvliegen. De vliegen worden bepoederd met kalk-vitamine preparaten, waaronder Korvimin®. Net als andere Phelsuma's houden ook klemmeri's van zoetigheid (roosvicee, banaan). Om de dieren niet te dik te laten worden kan met het beste het speciale Phelsumavoer gebruiken (Firma Aves te Deventer). Verder is het nodig om af en toe vitamine D3 toe te voegen aan het drinkwater. Dit is belangrijk voor de kalkopname. Indien gebruik gemaakt wordt van de speciale ultraviolet lampen (Reptisun) die momenteel in de handel zijn kan het eventueel achterwege blijven.
Kweek
Bij de juiste omstandigheden zullen de dieren zeker tot voortplanting overgaan. Een hogere temperatuur en luchtvochtigheid in het voorjaar bevordert de voortplanting. In het seizoen produceert een wijfje 2 eitjes per maand. Je kunt de eitjes goed zien zitten onder de huid van het diertje. De eitjes zijn ongeveer 6 mm groot en worden in de regel in een van de bamboestokken afgezet. De incubatietijd is ongeveer 45 dagen. De jongen zijn kleine kopieën van de ouders en groeien snel. Ik laat de eitjes in het terrarium uitkomen. De ouders eten de jongen niet op. Soms wordt er wel eens een staartje voor een wormpje aangezien. Dat is jammer, maar bij klemmeri's groeit de staart wel mooi aan. Na 6-9 maanden zijn ze geslachtsrijp. Ze worden ongeveer 5-6 jaar.
Samenvatting
Voeding:- Overrijpe banaan (geprakt)
- Phelsuma papje
- Kleine krekels (in calcium/kalk)
- Fruitvliegjes
- Vitamamines
Rel. luchtvochtigheid: ca. 60 tot 85%
Incubatietijd: ca 39-52 dagen
Temperatuur overdag: ca. 28 – 30 °C
Temperatuur ’s nachts: ca. 20 - 22 °C
Maak jouw eigen website met JouwWeb