Aankoop

Waar kopen? Gezondheid Wildvang of nakweek? Tips na de aankoop Boeken Verschillende soorten

 

Als je besloten hebt Daggekko's of Pelsuma's te gaan houden dan raad ik je aan je goed te informeren over deze dieren. Dit voorkomt telleurstellingen als het niet goed gaat met de daggekko door een slechte verzorging. Daggekko's zijn prima als hobbydier te houden. In een terrarium wat hoger is dan breed komen ze het beste tot hun recht omdat het echte klimmers zijn. Zorg voor een temperatuur van 20 graden onderin tot 30 graden bovenin. Onder de spot mag het wel 35 graden worden. Richt het terrarium in met gladde takken of nog beter: bamboe. Daggekko's hebben namelijk een grote behoefte aan gladde oppervlakten, bij gebrek hieraan gaan ze aan het glas hangen. Plaats ook een bamboepijp horizontaal onder de spot om te zonnen. Enkele bamboepijpen kunnen open worden gelaten voor schuilplaatsen. Plaats groot- en gladbladige (kunst) planten, bijvoorbeeld Sanseveria.

Schuilplaatsen en voldoende ruimte zijn heel belangrijk voor daggekko's. Ze zijn erg territoriaal en daarom kan je nooit meer dan één man in een terrarium houden. Het beste hou je ze in een paartje want ook meerdere vrouwen gaat niet altijd goed. Let goed op of dat je daggekko's elkaar niet achtervolgen en vechten, scheid ze als het te erg wordt maar bedenk dat terugbrengen bij elkaar dan moeilijk zal worden.

Eitjes worden, per twee, in bijvoorbeeld een bamboepijp of een plantenblad gelegd. Sommige soorten plakken de eitjes ook ergens aan vast. De eitjes komen, afhankelijk van de temperatuur, uit na 40 tot 80 dagen. De jongen moeten elke dag gevoerd worden met fruitvliegen en het daggekko papje. Laat de jonge daggekko's niet bij de ouders, ze kunnen dan opgegeten worden. Op de pagina "Boeken" is meer te lezen over de verschillende boeken die te koop zijn wat betreft het houden van  daggekko's en de verschillende terraria.

Hou er rekening mee dat een daggekko twee keer per week insecten moet eten. Soms wordt gezegd dat daggekko's genoeg hebben aan een speciaal daggekkovoer, aan te maken met water. Dit is echter slechts bijvoer, een daggekko heeft levende insecten nodig! Voer je daggekko's met insecten als krekels, (fruit)vliegen en andere insecten. Schud de insecten voor het voeren door een vitamine preparaat. Geef ze eens in de week ook een speciaal voor daggekko's ontwikkeld papje. Ze zijn dol op dit zoete papje en het is heel gezond door de vele toegevoegde vitaminen. Sproei elke dag met de plantenspuit voor de luchtvochtigheid en het drinken van de daggekko's. De druppels likken ze op. Kies, als dit de eerste keer is dat je daggekko's houdt bij voorkeur een daggekko die bekend staat als makkelijk te houden. Informatie hierover is te vinden op de pagina "Verschillende soorten". Wat ook op deze pagina te vinden is, is de maximale grootte van de soorten en koop een terrarium dat groot genoeg is voor volwassen daggekko's van die soort. Liever te groot dan te klein.

 

Waar kopen?

Er zijn veel verschillende plekken waar je je daggekko's kunt kopen. Denk hierbij aan dierenspeciaalzaken, reptielenbeurzen en andere liefhebbers. Houd er rekening mee dat je met problemen nooit kunt aankloppen bij de verkoper als je de dieren koopt op een reptielenbeurs. Dit nadeel heeft kopen bij een liefhebber veel minder, en kopen bij een dierenspeciaalzaak eigenlijk niet. Er zijn bij het aankopen van een daggekko een aantal punten waar je op moet letten. En dan maakt het niet uit waar je de daggekko koopt. Als één van de zaken onder het kopje gezondheid niet het geval is bij de daggekko die je op het oog hebt, dan kan je de daggekko beter niet kopen. Mogelijk schaf je een ziek dier aan, waarmee je een hoop ellende in huis haalt.

 

Gezondheid

Het is heel belangrijk dat de daggekko's bij aankoop in goede gezondheid zijn. Als je op de volgende punten let dan kan dit je een hoop ellende besparen.

De daggekko mag niet te mager zijn. Dik is natuurlijk ook niet goed, maar dit zal minder snel voorkomen bij de verkoop. Kijk daarom goed of dat de ribben niet te zien zijn, en of dat de buik niet te erg ingevallen is. Dit zou namelijk ook kunnen wijzen op een ziekte, waardoor de daggekko niet meer eet.

 Een gezonde daggekko heeft glimmende ogen en zal weg vluchten met een handbeweging in het terrarium. Zie dan ook van de koop af als de daggekko sloom in een hoekje zit en niet reageert.

Let erop dat de daggekko overal goed verveld is. Soms vervellen ze bijvoorbeeld niet goed op de hechtschijfjes, wat later tot afknelling en afsterving kan leiden van de teen. Ook de ogen moeten goed verveld zijn, anders kan de daggekko blind worden.

Het spreekt voor zich dat de daggekko geen wonden mag hebben. Op zich geneest dit meestal wel, maar je doet er beter aan een gezond dier aan te kopen.

 De bek moet netjes gesloten zijn, en de daggekko moet niet naar adem happen.

 Controleer het hele winkelterrarium op parasieten. Als je er eentje ziet zijn er waarschijnlijk meer en is de kans groot dat je met je nieuwe aankoop parasieten meesleept.

 De daggekko moet goed kunnen klimmen, mag geen ingevallen ledematen hebben en moet bij het lopen de buik en cloaca van de grond af tillen.

 

Wildvang of nakweek?

Koop als het even kan nakweek dieren. Wildvang is vaak goedkoper maar dan loop je wel meer kans op parasieten. Ook is een wildvang daggekko vaak gestresst door de lange reis en de overstap van de vrijheid naar het terrarium. Nakweek dieren passen zich beter aan en planten zich sneller voort. Daarbij komt nog het belangrijke argument dat het kopen van nakweek het leeghalen van de natuurlijke populaties voorkomt. Dit is ook een reden om zelf daggekko's proberen te kweken.

     

Tips na de aankoop

Vervoer de daggekko in een doosje, maar zorg dat dit enigzins is ingepakt. Zo schrikt hij niet van alles wat om hem heen gebeurt. Let erop dat de luchtgaten van het doosje niet worden afgesloten. Zet bij thuiskomst het doosje in het van tevoren ingerichte terrarium en open dan het dekseltje. Laat de daggekko zelf eruit komen, en haal later het doosje er weer uit. De eerste dag hoef je nog niet te voeren, waarschijnlijk eet de daggekko toch nog niet. Je hoeft je daar dus ook geen zorgen over te maken de eerste dagen. Als je de daggekko later eens moet vangen, bij het schoonmaken van het terrarium bijvoorbeeld, doe dit dan ook met een doosje. De huid van daggekko's is namelijk heel gevoelig, en beschadigt snel. Veel plezier met je nieuwe daggekko!